Mai on erakordselt päikesepaisteline ning soodustab päikesepaneelidega energiat tootmist.

Mai on erakordselt päikesepaisteline ning soodustab päikesepaneelidega energiat tootmist.

, Artjom Koldushko

Järjest populaarsust koguv päikesepaneelidega energia tootmine tasub end selle aasta päikesepaisteliste ilmadega rohkem kui eelmisel aastal. Erakordselt soe ja päikseline maikuu hellitab väiketootjaid ning päikesepaneelidega energia tootlus on kasvavas trendis.

Täpselt aasta tagasi, 30.05.2017, oli ilm.ee andmetel ennelõuna vähese ja vahelduva pilvisusega ning sajuta, pärastlõunal läks pilve ning õhtul hakkas alates saartest vihma sadama. Nõrk tuul puhus idakaarest. Öine õhutemperatuur oli +1..+9ºC, maapinna lähedal oli mõni kraad öökülma. Statistiliselt oli terve eelmise aasta maikuu külmem ning ka päikest tunduvalt vähem.

 

Riik toetab päikesepaneelide soetamist 1,4 miljoni euroga

Ettevõtjad, korteriühistud ja omavalitsused saavad alates 23. aprillist küsida KredExist toetust päikesepaneelide paigaldamiseks. Toetust antakse kokku 1,4 miljonit eurot. „Päikeseelektri tootmisseadme kasutamine toob kaasa püsikulude alanemise, kuna päikesest toodetud elektri eest, mida ise ära tarbitakse, ei pea maksma võrgutasusid, aktsiisi ja käibemaksu, mistõttu saavad näiteks ettevõtted olla selle võrra konkurentsivõimelisemad,“ lausus Palo. Toetuse eesmärk on kasvatada taastuvatest energiaallikatest toodetud elektri osakaalu ning vähendada energia tootmissüsteemist pärinevaid saasteainete heitkogust.

 

Igal väiketootjal tekib hulgal x kWh ülejääki peale enda otstarbeks tarbitud energiat

Toetust saavate päikesepaneelide omanike arv kasvab jätkuvalt kiires tempos ja praegu toodab päikesepaneelidega elektrienergiat juba enam kui 1200 eraisikut ning äriettevõtet. Selle aasta esimeses kvartalis oli päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus 0,9 gigavatt-tundi. Lisandunud päikesepaneelide toel on see näitaja kasvanud aastases võrdluses neli korda, vahendades tuuleenergia.ee uudist. Eesti on seadnud eesmärgi viia taastuvenergia osa elektrienergia kogutarbimisest 2020. aastaks 17,6 protsendini.

Kodus paigaldatud päiksepaneelidega elektri tootmine ja tarbimine ei ole sageli igas tunnis tasakaalus. Seetõttu müüvad väiketootjad ülejääva elektrienergia elektriturule ning saavad lisaks elektrivõrku andes Eleringilt ka iga kWh kohta toetust. Väiketootja saab müüa igas tunnis koguse, mille ta peale omatarbimise mahaarvamist varasemalt võrku andis, nüüdsest uue 220 Energia PäikesEST lahendusega väiketootja sõpradele vastavalt tootja määratud järjestusele. Igal väiketootjal tekib hulgal x kWh ülejääki peale enda otstarbeks tarbitud energiat. Selleks, et toodetud energiat mitte võrku anda, soovitame kutsuda keskmiselt vähemalt 3-4 sõpra/naabrit/sugulast endast ülejäävat energiat tarbima. Sõpradest ülejääva energia ostab 220 Energia ära tavapärastel börsihinnaga tingimustel. Täpsemat infot saad lugeda siit.

 

 

Väiketootja 220 PäikesEST, päikesepaneelid, päikeseenergia